Interview nieuwe vakspecialisten muziek

Bouwen aan duurzaam muziekonderwijs begint bij de leerkracht

Lieke Terwisse en Elfrie van Lierop zijn afgelopen jaar afgestudeerd aan Hogeschool de Kempel als muziek vakspecialist. Inmiddels is Lieke gestart als groepsleerkracht op BS In het Hart van het Hout van groep 8 en Elfrie als groepsleerkracht van groep 1 van BS de Firtel in Stramproy.

Vorig jaar traden ze nog op bij Kempel in Concert, het afstudeerproject van de muziek vakspecialisten van Hogeschool de Kempel. En nu zijn de ambassadrices voor muziek en cultuur op hun eigen basisschool.

Wat is je passie voor de taak vakspecialist muziek?

Lieke: tijdens mijn stage kwam ik erachter dat muziek bijna niet aanwezig was op school. Zelf vond ik een liedje aanleren ook heel spannend, maar daar wilde ik vanaf zijn als ik leerkracht was. Een motivatie dus om de profilering muziek vakspecialist te doen! Ik leerde tijdens de opleiding om wekelijks muzieklessen te geven in de breedste zin van het woord. Ik kwam erachter dat je kunt werken vanuit een bepaalde theorie die laat zien dat muziekles meer is dan alleen zingen (het Klank Vorm Betekenis model) en daardoor is muziekles geven niet meer moeilijk.

Elfrie: muziek is mijn grote passie en uitlaatklep en dat gun ik alle kinderen. Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat muziek een ondergeschoven kindje is. Leerkrachten voelen zich niet competent en geven daarom geen muziek. “Gewoon doen” zegt Elfrie, dan merk je vanzelf het plezier bij de kinderen en dat werkt motiverend.

Hoe ziet de praktijk eruit als vakspecialist?

Ze zijn nog maar net begonnen, maar hebben al hun eigen taken op school. Lieke stuurt de talentmiddag aan en geeft haar groep 8 zelf muziekles. Het delen van haar kennis met collega’s zal in de loop van het jaar wel komen, denkt ze. Ze zijn nu nog maar net gestart.

Elfrie zit in een bovenschoolse werkgroep om muziekles te integreren in het Jeelo onderwijs. Ze is daarvan ook coördinator binnen haar school. Daarnaast inspireert ze collega’s met haar muziekhoek in de kleuterklas.

Wat zijn jullie ambities als muziek vakspecialist?

Daar zijn ze het over eens: collega’s inspireren en over de drempel heen trekken om muziek te gaan maken met hun leerlingen! Muziekles is niet zo moeilijk als gedacht wordt het is veel meer dan het zingen van een lied. Iedereen kan muziek inzetten op zijn of haar eigen manier in de klas!

Inspiratie nodig? Lees verder op de website van Méér Muziek in de Klas https://www.meermuziekindeklas.nl/nl/praktische-tips/

 

Leave a Reply